Deelnemers gezocht voor e-Exercise Lage Rugpijn onderzoek

donderdag, 12 april

E-Exercise Lage Rugpijn is een nieuwe behandelmethode voor mensen met aspecifieke lage rugklachten, waarbij fysiotherpie geïntegreerd wordt met eHealth. Door de integratie van een smartphone app in de fysiotherapeutische behandeling biedt het nieuwe mogelijkheden om therapietrouw te bevorderen, de patiënt beter te ondersteunen bij gedragsverandering en het stimuleren van zelfregie. Voor het onderzoek naar de (kosten-) effectiviteit van e-Exercise lage rugpijn uitgevoerd door Fontys Paramedische Hogeschool, UMC Utrecht, de Academische Werkplaats Fysiotherapie en de Hogeschool Utrecht zijn we op zoek naar deelnemende fysiotherapeuten.

Achtergrond
Lage rugpijn is één van de meest voorkomende lichamelijke klachten in de fysiotherapiepraktijk. Hoewel fysiotherapie effectief is gebleken voor het behandelen van lage rugpijn, is het lastig om recidiverende rugpijn te voorkomen. Onderzoek laat zien dat de effectiviteit van de fysiotherapeutische behandeling afhankelijk is van de mate waarin patiënten bewust hun gedrag en levensstijl veranderen en geadviseerde oefeningen en beweeggedrag (blijven) opvolgen. Het probleem is echter dat de therapietrouw vaak laag is. Eén van de belangrijkste uitdagingen bij patiënten met aspecifieke lage rugpijn voor de fysiotherapeut is daarom het bereiken van duurzame gedragsverandering. Het gebruik van digitale technologie kan hier mogelijk bij helpen.

e-Exercise Lage Rugpijn
E-Exercise is de integratie van een smartphone app en fysiotherapeutische behandelingen. E-Exercise is zo ingericht dat de smartphone app en de face-to-face sessies één geheel vormen en elkaar versterken. E-Exercise is ontwikkeld in samenwerking met patiënten, fysiotherapeuten en experts. De inhoud is gebaseerd op de KNGF-richtlijn lage rugpijn. De smartphone app bevat drie modules:
1)        Een informatiemodule met informatie over o.a. lage rugpijn, bewegen, en omgaan met lage rugpijn
2)        Een oefenmodule met huiswerkoefeningen (o.a. kracht, mobiliteit en coördinatie)
3)        Een beweegmodule om het activiteitenniveau te verbeteren of te behouden

Het pilot onderzoek naar e-Exercise lage rugpijn (gesubsidieerd door het WCF) heeft laten zien dat patiënten en fysiotherapeuten e-Exercise als bruikbare behandelmethode ervaren. Op basis van feedback van patiënten en fysiotherapeuten is e-Exercise na afloop van de pilot verbeterd. In het onderzoek dat nu volgt wordt e-Exercise lage rugpijn vergeleken met reguliere fysiotherapeutische zorg voor patiënten met aspecifieke lage rugpijn.

Wat houdt deelname in?
Deelnemende fysiotherapiepraktijken worden na aanmelding willekeurig in de interventiegroep of in de controlegroep ingeloot. Als fysiotherapeut in de interventiegroep behandelt u uw lage rugpijn patiënten met volgens het e-Exercise lage rugpijn protocol. Als fysiotherapeut in de controlegroep behandeld u uw lage rugpijn patiënten zoals u gewend bent, met inachtneming van de KNGF-richtlijn lage rugpijn. Voor de start van de studie ontvangen alle deelnemende fysiotherapeuten een scholing. Na afloop van het onderzoek krijgen ook de fysiotherapeuten uit de controlegroep toegang tot e-Exercise lage rugpijn.

Deelnemen aan het e-Exercise Lage Rugpijn onderzoek
Bent u en/of uw praktijk geïnteresseerd in deelname aan dit onderzoek, en is uw praktijk gevestigd in de regio Utrecht, Arnhem of Eindhoven? Dan kunt u contact opnemen met de onderzoekers via e-exercise@umcutrecht.nl of via: 06 – 53945086 (drs. Tjarco Koppenaal). Ook voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met de onderzoekers.

Onderzoeksteam e-Exercise lage rugpijn

  • drs. Tjarco Koppenaal (promovendus/fysiotherapeut)
  • drs. Remco Arensman (promovendus/fysiotherapeut)
  • drs. Corelien Kloek (onderzoeker/fysiotherapeut)
  • dr. Martijn Pisters (programmaleider)

 

Deel dit item via facebooktwittergoogle_pluslinkedin

Laatste Nieuws

Deelnemers gezocht voor e-Exercise Lage Rugpijn onderzoek

E-Exercise Lage Rugpijn is een nieuwe behandelmethode voor mensen met aspecifieke lage rugklachten, waarbij fysiotherpie geïntegreerd wordt met eHealth. Door de integratie van een smartphone app in de fysiotherapeutische behandeling biedt het nieuwe mogelijkheden om therapietrouw te bevorderen, de patiënt beter te ondersteunen bij gedragsverandering en het stimuleren van zelfregie. Voor het onderzoek naar de […]

» lees meer

Veelgestelde vragen over het portfolio

vrijdag, 30 maart

De afgelopen maanden zijn er weer veel vragen gesteld over het nieuwe portfolio. Hieronder geven wij antwoord op de meest gestelde vragen. U krijgt een mail dat er een bericht voor u klaarstaat Als u een bericht krijgt van PE Online dan moet u dit bericht lezen. U bent verantwoordelijk voor uw eigen dossier. Herinnering […]

» lees meer

De behandelindex

maandag, 26 maart

Er is veel te doen over de behandelindex. Deelnemers vragen ook wat het standpunt van het Keurmerk is. Welnu, dat is helder. Het Keurmerk is tegen het gebruik van de behandelindex omdat deze een slechte indicatie geeft van de kwaliteit van handelen. Het instrument is niet erg betrouwbaar, uitslagen verschillen zonder dat duidelijk is waarom. Zelfs als […]

» lees meer

Meest gestelde vragen over het portfolio

woensdag, 17 januari

Vele therapeuten hebben inmiddels de weg gevonden naar het nieuwe portfolio. Dat is fijn om te zien! De afgelopen twee weken zijn er veel vragen gesteld over het nieuwe portfolio. Hieronder geven wij antwoord op de meest gestelde vragen. Waarom is mijn portfolio leeg? De meeste vragen kregen wij over de lege portfolio’s. Naar aanleiding […]

» lees meer