Geen coronamaatregelen vanaf 25 september 2021

 in Corona

In overleg met het KNGF trekken wij één lijn met betrekking tot de adviezen die we doen aan onze deelnemers nadat de coronamaatregelen zijn vervallen. Onderstaande adviezen hebben wij dan ook overgenomen van het KNGF, de overkoepelende beroepsvereniging.

  • Doe steeds de gezondheidscheck.
  • De 1,5 meter regel is vervallen: ons advies blijft om, als dat kan, wel afstand te houden.
  • Ben je in contact geweest met een positief geteste COVID-patiënt? Lees dan hier wat je moet doen.
  • Je kunt persoonlijke beschermingsmiddelen gebruiken en ook patiënten en collega’s vragen om dat te doen. Beslis wat voor jouzelf en patiënten wat verstandig is.
  • Je mag patiënten vragen of ze gevaccineerd zijn, zij hoeven geen antwoord te geven.
  • Gebruik voor kwetsbare groepen (mensen met een verhoogd risico op ernstig verloop die niet gevaccineerd zijn of mensen met ernstige afweerstoornissen: zie de uitleg hieronder) wel mondkapjes.
  • De limiet voor groepsgrootte is vervallen. Kijk wel steeds wat veilig is.

De adviezen voor kwetsbare mensen:
De meeste groepen zijn nu beschermd door vaccinatie en lopen daardoor geen verhoogd risico meer op een ernstig verloop van COVID-19. Er zijn nu twee groepen met een verhoogde kwetsbaarheid:

  • Mensen met verhoogd risico op ernstig verloop van COVID-19 doordat ze niet gevaccineerd zijn in combinatie met hoge leeftijd of onderliggende aandoeningen. (De ‘oude’ groep mensen, die zich niet liet vaccineren.)
  • Mensen met ernstige afweerstoornissen (immuun-gecompromitteerden) bij wie de vaccinatie onvoldoende werkzaam kan zijn. Deze mensen krijgen van hun behandelend specialist een uitnodiging voor een derde vaccinatie.

Het RIVM vraagt ons om voor deze groepen de mondkapjes te blijven gebruiken, vooral omdat de kans bestaat dat deze groepen mensen anders zorg zullen mijden. Dit zijn de adviezen van het RIVM aan deze groepen.

Bekijk hier ook de uitgangspunten van de overheid voor het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen bij verzorging, verpleging of medische behandelingen buiten het ziekenhuis: https://lci.rivm.nl/covid-19/PBMbuitenziekenhuis.

Dit zijn de coronamaatregelen sinds 25 september.

Bron: KNGF

Recente berichten