Algemene informatie leefstijlcoaching

Per 1 januari 2019 maakt de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) deel uit van de basisverzekering. Zorgverzekeraars stellen in hun inkoopvoorwaarden dat aanbieders van de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) moeten beschikken over de competenties van de HBO-leefstijlcoach. Om hieraan te voldoen moeten algemeen fysiotherapeuten op 4 competenties worden bijgeschoold. Vanaf januari 2019 kunnen scholingsaanbieders hun opleidingen aanbieden aan een onafhankelijke erkenningscommissie leefstijlcoaching, welke is ingesteld door het Keurmerk en KNGF.

De 4 competenties:
– Ontwerpen van leefstijlinterventies anders dan een beweeginterventie.
– Individueel voedingspatroon en voedingsadvisering.
– Individueel slaappatroon en advisering.
– Toepassen ontspanning en relatie tot leefstijl.

Naast deze minimale competenties stellen eigenaren van GLI programma’s eisen om het programma te kunnen aanbieden. Deze eisen zijn te vinden op de sites van de programma’s. Mogelijk stellen verzekeraars ook nog aanvullende eisen. Deze kunt u vinden in de inkoopvoorwaarden van de verzekeraars.

Erkende scholingsaanbieders

Momenteel zijn er 5 opleidingen erkend om in aanmerking te komen voor een aantekening als leefstijlcoach. Hieronder ziet u welke scholingaanbieders erkend zijn door de erkenningscommissie leefstijlcoaching.

           

     

Aantekening Leefstijlcoach in het Keurmerk register

Voor het volgen van de cursussen tot leefstijlcoach kunnen geen kwaliteitsuren (KU) behaald worden voor het Keurmerkregister. Wel krijgt u naast uw registratie bij het Keurmerk de aantekening dat u geregistreerd staat als leefstijlcoach. Om deze registratie te realiseren kunt u uw certificaat mailen naar info@keurmerkfysiotherapie.nl