Keurmerk Fysiotherapie en KNGF stellen samen een onafhankelijke erkenningscommissie leefstijlcoaching in

 in Nieuws

Zorgverzekeraars stellen in hun inkoopvoorwaarden meestal dat aanbieders van de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) moeten beschikken over de competenties van de HBO-leefstijlcoach. Om hieraan te voldoen moeten algemeen fysiotherapeuten op 4 competenties worden bijgeschoold. Om opleidingen die fysiotherapeuten scholen op deze 4 competenties te erkennen kunnen vanaf januari 2019 scholingsaanbieders hun opleidingen aanbieden aan een onafhankelijke erkenningscommissie leefstijlcoaching, welke is ingesteld door het Keurmerk en KNGF.

De 4 competenties zijn:

  • Ontwerpen van leefstijlinterventies anders dan een beweeginterventie.
  • Individueel voedingspatroon en voedingsadvisering.
  • Individueel slaappatroon en advisering.
  • Toepassen ontspanning in relatie tot leefstijl.

Naast deze minimale competenties stellen eigenaren van GLI programma’s eisen om het programma te kunnen aanbieden. Deze eisen zijn te vinden op de sites van de programma’s. Mogelijk stellen verzekeraars ook nog aanvullende eisen. Deze kunt u vinden in de inkoopvoorwaarden van de verzekeraars.

Erkenningscommissie leefstijlcoaching
De besturen van het Keurmerk en het KNGF hebben besloten gezamenlijk een onafhankelijke commissie in te stellen. De commissie beoordeelt of het opleidingsaanbod van scholingsaanbieders fysiotherapeuten bijschoolt op de vier genoemde competenties.

Erkende scholingsaanbieders
Vanaf vandaag kunnen scholingsaanbieders opleidingen aanbieden aan de erkenningscommissie leefstijlcoaching. Als de erkenningscommissie een opleiding erkent dan publiceren wij de opleiding binnen de nascholingsagenda van iedere therapeut en het KNGF de naam van de opleiding op kngf.nl. Meer informatie over de procedure voor het aanbieden van opleidingen aan de commissie leest u op de pagina Accreditatie procedure.

Recente berichten