Met voorrang laten testen COVID-19

 in Corona, Nieuws

Zoals u weet kunnen zorg- en onderwijspersoneel, waaronder fysiotherapeuten, zich met voorrang laten testen. Het gaat om een tijdelijke maatregel totdat de testcapaciteit is opgeschaald. Deze prioriteitsregeling werkt alleen als iedereen er goed mee omgaat. Wij willen nogmaals een oproep doen om prudent van deze voorrangsregeling gebruik te maken en niet als u door een collega vervangen kan worden of wanneer er geen gevolgen zijn voor de doorgang van de patiëntenzorg.

Maak alleen gebruik van deze regeling als u voldoet aan de onderstaande criteria:
• U heeft klachten die passen bij corona.
• U bent essentieel voor de (directe) patiëntenzorg en de continuïteit van de zorg en u kunt zich niet laten vervangen.
• Ook zzp’ers en uitzendkrachten die werken voor een zorgaanbieder komen in aanmerking.

Fysiotherapeuten die onbetaalde/informele zorg verlenen komen niet in aanmerking.

Beroepenlijst opgesteld
Het ministerie van VWS heeft een lijst opgesteld van zorgberoepen die in aanmerking komen voor testen met prioriteit. Fysiotherapeuten komen in aanmerking, maar u moet uiteraard ook aan de bovenstaande criteria voldoen. De lijst is opgesteld om het voor zorgmedewerkers zelf en voor de medewerkers van de GGD duidelijker te krijgen wie in aanmerking kan komen. Daarmee voorkomen we dat bepaalde groepen (onbedoeld) geen
toegang krijgen. U vindt de beroepen in de lijst met zorgberoepen die wel in aanmerking komen voor prioriteitstest.

Testafspraak maken
Wilt u een afspraak maken? Bel dan het speciale landelijke coronatest prioriteitsnummer van de GGD: 0800 – 8101. Het nummer is dagelijks bereikbaar tussen 07.30 en 20.00 uur. De GGD medewerker stelt een aantal vragen om te controleren of u aan de voorwaarden
voldoet. Houd uw BSN bij de hand en een bewijsstuk om aan te tonen dat u in de zorg werkt:

  • fysiotherapeuten die werken voor een werkgever: Houd de naam van uw werkgever bij de hand;
  • zzp’ers moeten hun AGB-code doorgeven.

De callcenter medewerker van de GGD vertelt wanneer en waar u zich kunt melden voor de test en vertelt u welk bewijsstuk u meeneemt naar de testafspraak.

Gang van zaken op testlocatie

  • Binnen elke GGD-regio is er minstens 1 testlocatie waar zorgmedewerkers met prioriteit getest kunnen worden. Het moment van de testafname hangt af van de openingstijden van de regionale testlocatie.
  • Waar mogelijk wordt u dezelfde dag in de ochtend getest en ontvangt u in de avond de testuitslag.
  • U blijft thuis tot u de testuitslag krijgt en verlaat alleen uw huis voor de testafspraak
  • Bij de testlocatie moet u uw identiteitsbewijs laten zien en het bewijsstuk waarmee u aantoont dat u in de zorg werkt; een loonstrookje als u in dienst bent bij een praktijk, een afschrift van de check op wkkgzzelftest.nl of een afschrift van uw AGB-code in het AGB-register als u zelfstandige bent. U mag deze bewijsstukken op papier of via uw telefoon tonen.

Uitslag coronatest
U kunt de testuitslag raadplegen via Coronatest.nl.

  • Bij een negatieve testuitslag kunt u direct weer op locatie aan het werk
  • Bij een positieve testuitslag moet u thuis in isolatie. De GGD neemt binnen 24 uur na de test contact met u op en start dan direct het bron- en contactonderzoek.
  • Als u geen DigiD heeft krijgt u de uitslag telefonisch. Dit gebeurt meestal de volgende dag.

Meer informatie?
Op de website van de rijksoverheid staat meer informatie over deze prioriteitsregeling. De overheid vraagt u met beleid om te gaan met deze regeling, alleen dan is het mogelijk om zorgverleners met voorrang te blijven testen.

Recente berichten