De behandelindex

maandag, 26 maart

Er is veel te doen over de behandelindex. Deelnemers vragen ook wat het standpunt van het Keurmerk is. Welnu, dat is helder.

Het Keurmerk is tegen het gebruik van de behandelindex omdat deze een slechte indicatie geeft van de kwaliteit van handelen. Het instrument is niet erg betrouwbaar, uitslagen verschillen zonder dat duidelijk is waarom. Zelfs als de behandelindex betrouwbaar zou meten dan ontbreekt nog de directe relatie met de kwaliteit van handelen, immers er kunnen hele goede redenen zijn waarom sommigen praktijken patiënten vaker behandelen dan andere.

In een onder het hoofdlijnenakkoord vallende werkgroep zijn daarom een aantal stappen gemaakt om de behandelindex te vervangen. Afgesproken is dat als eerste stap een uniforme rekenmethodiek gebruikt zal worden. Alle zorgverzekeraars hebben zich hieraan gecommitteerd.  Ook wordt een landelijke index gebruikt op basis van alle gegevens en niet uitsluitend op basis van één verzekeraar.

Verder wordt op verzoek van het Keurmerk Fysiotherapie door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gekeken naar andere mogelijkheden voor bekostiging om kwaliteit te belonen in plaats van aantallen behandelingen.

In het vervolg worden de eerste stappen richting een resultaatindex gezet. Hiervoor is een plan van aanpak opgesteld dat is goedgekeurd door alle deelnemende partijen SFK, PPN, PFN, ZN en VWS, met uitzondering van het KNGF dat niet akkoord ging.

Kortom, zijn wij blij met de behandelindex? Nee. Daarom zijn we positief over de voortgang van het traject de behandelindex te vervangen door een resultaatindex. Als Keurmerk kiezen we voor een weg die leidt tot resultaten. Dat is niet altijd de gemakkelijkste weg, maar wel altijd de beste.

Deel dit item via facebooktwittergoogle_pluslinkedin

Laatste Nieuws

Deelnemers gezocht voor e-Exercise Lage Rugpijn onderzoek

donderdag, 12 april

E-Exercise Lage Rugpijn is een nieuwe behandelmethode voor mensen met aspecifieke lage rugklachten, waarbij fysiotherpie geïntegreerd wordt met eHealth. Door de integratie van een smartphone app in de fysiotherapeutische behandeling biedt het nieuwe mogelijkheden om therapietrouw te bevorderen, de patiënt beter te ondersteunen bij gedragsverandering en het stimuleren van zelfregie. Voor het onderzoek naar de […]

» lees meer

Veelgestelde vragen over het portfolio

vrijdag, 30 maart

De afgelopen maanden zijn er weer veel vragen gesteld over het nieuwe portfolio. Hieronder geven wij antwoord op de meest gestelde vragen. U krijgt een mail dat er een bericht voor u klaarstaat Als u een bericht krijgt van PE Online dan moet u dit bericht lezen. U bent verantwoordelijk voor uw eigen dossier. Herinnering […]

» lees meer

De behandelindex

maandag, 26 maart

Er is veel te doen over de behandelindex. Deelnemers vragen ook wat het standpunt van het Keurmerk is. Welnu, dat is helder. Het Keurmerk is tegen het gebruik van de behandelindex omdat deze een slechte indicatie geeft van de kwaliteit van handelen. Het instrument is niet erg betrouwbaar, uitslagen verschillen zonder dat duidelijk is waarom. Zelfs als […]

» lees meer

Meest gestelde vragen over het portfolio

woensdag, 17 januari

Vele therapeuten hebben inmiddels de weg gevonden naar het nieuwe portfolio. Dat is fijn om te zien! De afgelopen twee weken zijn er veel vragen gesteld over het nieuwe portfolio. Hieronder geven wij antwoord op de meest gestelde vragen. Waarom is mijn portfolio leeg? De meeste vragen kregen wij over de lege portfolio’s. Naar aanleiding […]

» lees meer